Het lied van Ariane staat, zoals verwacht kan worden, volledig in het teken van muziek en de Griekse mythe Orpheus en Eurydice. Hoofdpersoon Ariane heeft een ingewikkelde relatie met muziek, maar komt toch terecht op het prestigieuze Conservatoire Eurydice in Parijs. Ze voelt zich totaal niet op haar plek tussen de getalenteerde, verfijnde leerlingen en docenten. Toch hoort ze hier meer thuis dan ze denkt. Dit blijkt wanneer ze per toeval een gewonde jongen aantreft en zo kennismaakt met de Kinderen van Orpheus, die wezens uit de onderwereld bestrijden met behulp van Liederen van Kracht.

Ariane en daarmee ook de lezer vallen binnen in een wereld met allemaal nieuwe mensen. Hoewel dit in sommige boeken overweldigend kan zijn en de personages zich in je hoofd samen kunnen voegen tot één vage massa, was dit in dit heerlijke boek van Petra Doom zeker niet het geval. Het is prettig om personages te lezen die niet enkel als opvulling worden gebruikt voor een boek, maar ook echt een eigen persoonlijkheid en verhaal hebben. Je hoeft als lezer niet direct een klik te hebben met iedereen, maar het helpt zeker om je meer betrokken te voelen bij de wereld. Dit gezegd hebbende, kwam niet ieder belangrijk personage evenveel in de spotlight te staan. Het gaat hier echter pas om het eerste deel in een serie, dus hier is nog genoeg ruimte voor.

Ook het opgezette magiesysteem was een aangename verrassing. Het is zowel gebaseerd op de Griekse mythologie als wetenschappelijke principes (de snaartheorie). De magie die gebruikt wordt is niet het meest episch in het opzicht van veel beweging, licht en geluid, maar wel erg origineel en goed in elkaar gezet. Daarnaast zijn de onderwereldwezens die met deze magie bestrijd worden indrukwekkend. De wezens variëren in grootte en kracht, maar zijn toch elk op hun eigen manier onheilspellend.

Wat Het lied van Ariane vooral helemaal afmaakt, is de schrijfstijl. Petra Doom schrijft erg beeldend, wat het makkelijk maakt om de situaties die zich afspelen voor je te zien. Ook is ze heel goed omgegaan met tempo. Actiegerichte stukken voelen alsof ze voorbij vliegen, terwijl rustige momenten waarop bijvoorbeeld meer achtergrond wordt gegeven ook kalmer aanvoelen. Zeker bij bepaalde spanningsvolle momenten kon je als lezer de hectiek van de situatie voelen. Dit maakt dat je het boek uit hebt voor je het weet.

Het lied van Ariane kan omschreven worden als een heerlijke mix tussen het romantische Parijs, betoverende muziek en de mysterieuze Griekse mythologie. Het is een boek om even helemaal in te duiken en de realiteit te vergeten. Het volgende deel kan niet snel genoeg komen.

Ik ben Ilse Hoogendoorn, 21 jaar en studente Forensisch Onderzoek aan de HvA. Tussen het studeren door probeer ik zoveel mogelijk te lezen. Ik experimenteer graag met genres, maar ik blijf een voorliefde hebben voor fantasy en thrillers.

Het Lied van Ariane / Petra Doom / Hamley Books / 2021 / 422 blz. / ISBN 9789464208061

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.