De 16-jarige Abbigail Barlow (Abby) ziet met eigen ogen hoe haar moeder wordt vermoord door haar vader. Als ze op de vlucht slaat, wordt haar onderdak aangeboden door een man genaamd Andrew. Hij blijkt de leider te zijn van de laatst overgebleven verzetsgroep in New Orleans, Monte Carlo. Het grootste deel van de tijd doet ze vermomd als jongen mee aan de missies van Monte Carlo. Samen proberen de verzetstrijders de kloof tussen arm en rijk in New Orleans te verkleinen. De beste vriend van Andrew, passievol schrijver en oud-Geneeskunde student Jae, woont ook bij Abby in huis. Al vanaf het begin lijkt Jae om onbegrijpelijke reden een wrok tegen Abby te koesteren. Des te vervelender is het dat zij ondertussen meer gevoelens voor hem begint te ontwikkelen. Terwijl de missies van Monte Carlo steeds gevaarlijker worden en een ontknoping in het gevecht tegen de rijken nadert, worstelt Abby met haar identiteit en haar gevoelens. Welk geheim wordt voor haar achtergehouden? En zal Monte Carlo erin slagen New Orleans te bevrijden van de ongelijkheid? 

Unwritable hield mij vanaf bladzijde één in haar greep, zelfs zó erg dat ik tijdens elk vrij moment in de trein of de tram het boek opensloeg. Dan kwam ik tenminste weer een paar bladzijden verder in de strijd van de verzetsgroep Monte Carlo. Lotte van den Noort heeft daarnaast de chemie tussen Abby en Jae fenomenaal weergegeven, waarbij ze gebruik maakt van het klassieke ‘Pride and Prejudice’ format: de twee kunnen elkaar niet uitstaan, maar worden ondanks dat naar elkaar toegetrokken. Om eerlijk te zijn had ik zelf ook een oogje op Jae, wat betekent dat het de schrijfster gelukt is om zijn intrigerende personage echt tot leven te brengen. 

Het is een groot compliment naar een schrijver toe dat ik achteraf niet goed kan herinneren welke schrijfstijlen precies zijn gebruikt. Dat betekent dat het op geen enkele manier een storende factor is geweest en waarschijnlijk juist volledig in dienst stond van het verhaal. In dit boek volgen we de avonturen van Monte Carlo vanuit het perspectief van Abby, die tegelijkertijd volwassen wordt op een onconventionele manier. Dat maakt dit boek niet alleen een spannende weergave van het verzet in New Orleans, maar ook een coming-of-age roman. 

Het boek bevat hier en daar een aantal gewelddadige scènes, wat het een rauw randje geeft. Dat kon ik zeker waarderen, omdat het laat zien dat een verzetsstrijd niet romantischer moet worden gemaakt dan het is. Túúrlijk is het verhaal rondom Abby en Jae bedoeld om romantiek te creëren, maar de situaties daaromheen zijn dat niet. Zeker met de huidige situatie in de wereld is het goed om te beseffen dat oorlog, verzet en criminaliteit vaak geen goede afloop kent, hoe graag we dat in een boek of film wel zouden willen zien. 

Unwritable houdt je aandacht het hele verhaal vast en eindigt met een zeer creatieve en onverwachte wending. Na haar debuut met ‘Unsinkable’ heeft Lotte van den Noort nu een originele Young adult geschreven, waarvan ik verwacht dat die nog járen populair blijft.

Hoi, ik ben Marije, 24 jaar en master Geneeskunde student in Leiden. Ik kan niet slapen zonder gelezen te hebben en op mijn kleine zolderkamertje struikel je over de boeken. Het liefst lees ik liefdesromans uit één van de vorige eeuwen of een verhaal waarbij ik mijn tranen lekker kan laten gaan. Alhoewel, sinds ik deel uitmaak van De Leesfabriek, waag zelfs ík me aan thrillers met een lichte voorkeur voor Engelstalig. Het mooie aan De Leesfabriek is dat we elkaar uitdagen om ‘out of the box’ te denken. Grijp eens een boek dat je normaal zou laten liggen!

Unwritable / Lotte van den Noort / Uitgeverij Hamley Books / 2021 / / 355 blz. / ISBN 9789464208047

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.