In ‘Ivoren Maan’ maken we kennis met twee hoofdpersonages. Zij ontmoeten elkaar kort tijdens een vlucht van Nederland naar Zuid-Afrika en gaan meteen na aankomst hun eigen weg. De verhaallijnen lopen aanvankelijk uiteen, maar komen in de tweede helft van het boek weer bij elkaar en raken na verloop van tijd, natuurlijk (!) steeds meer verstrengeld. Juno, 4 gym, veganist is op weg naar een luxe wild life resort waar Leto, haar oudere zus, als dierenarts werkt. Jan, 5 vwo, zoon van een rijke jagersfamilie, reist naar het game park van zijn oom Matt. Bolt heeft er alles aan gedaan om meteen in de eerste 20 pagina’s de twee hoofdpersonages lekker diametraal neer te zetten.

Behalve het  nogal dik aangezette verschil tussen de natuurbeschermer en de jager is er echter meer. Zowel Juno als Jan blijken een last mee te dragen die ze ondanks de wisseling van omgeving niet achter zich hebben kunnen laten. De vader van Juno heeft kanker in een terminale fase. Juno heeft het gevoel dat haar ouders haar ‘verplicht’ naar haar zus sturen. Zo zouden haar ouders dan de  mogelijkheid hebben om zich voor te bereiden op het komende afscheid. Maar noch Leto, noch Juno kunnen hier goed over praten. Jan heeft moeite om aan de torenhoge verwachtingen van zijn dominante vader te voldoen. Hij wil geen advocaat of arts worden, hij wil de journalistiek in, maar hij ziet niet hoe hij zijn vader van zijn passie kan overtuigen. Hoe gaan Juno en Jan met hun probleem om en hoe komen ze tot elkaar?

Het globale verhaal van het plot is niet echt verrassend: de weinige neushoorns en olifanten worden bedreigd door de illegale plezierjacht; wat kunnen natuurbeschermers daartegen doen? Het engagement van de auteur in deze is overduidelijk. Zie daartoe ook haar column Waargebeurd op haar eigen webpagina. Maar hoewel je als lezer veel informatie krijgt over de bedreigingen voor de Afrikaanse dieren draait het in dit boek vooral om wat de hoofdpersonages als psychische belasting met zich meenemen. Tenminste zo heb ík het boek gelezen: twee jongeren met elk een eigen probleem die in de loop van het verhaal met dat probleem leren omgaan. Typisch een gegeven voor een Young Adult roman. En niet te vergeten een romantisch lijntje… Wat zou het belangrijkste doel van de auteur zijn met dit boek? Wilde ze een pamflet schrijven? Of een echte, heuse Young Adult? Afrondend, de vegetariër in mij werd bevestigd en de jonge lezer in mij las lekkere Young Adult.

Ivoren maan / Ariënne Bolt / Uitgeverij Lemniscaat / 2022 / 268 blz. / ISBN 9789047713791

John: Ik lees….. eigenlijk altijd. Nadat ik het leesvirus eenmaal ontdekte is het nooit meer overgegaan. Het is altijd mijn droom geweest om alle kinderen en jongeren datzelfde te laten ervaren. Binnen de redactie van De Leesfabriek werk ik vooral op de achtergrond want het platform is er voor jongeren en door jongeren.

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.