Mist de beloofde magie 

In het jaar 2665 is de wereld niet meer zoals deze tegenwoordig, in 2022, is. Dit heeft volgens de schrijfster van Onderuniversum alles te maken met het misbruik van grondstoffen, klimaatveranderingen en de verdraaiing van de aardas. 
In Europa en het Noordelijke gebied heerst droogte. De wereld is verdeeld in een arm en een rijk gedeelte. In de Onderwereld Amsterdam leven de bewoners in de vroegere grachten die bedolven zijn onder het stof: de stofsleuven.  
Deze sleuven zijn het patrouillegebied voor commandant Julian en zijn vriendin Kim. Wanneer ze met hun zweefscooters in een soort van ondergrondse zandstorm terechtkomen, denken ze dat dit als geheim wapen is ingezet door het vijandige ‘Distoria’. Dan splijt de aarde zich in de stofsleuven en kruipen er  vreemde wezens uit. Deze wezens hebben honger en voeden zich met vers mensenvlees. Kim wordt door een van hen gegrepen en meegenomen. Natuurlijk is Julian vastbesloten om haar te vinden. Samen met cyborg Stephanie gaat hij naar het epicentrum van de uitbarsting, vlakbij de oude kerncentrale van Doel en komt zo terecht in het Onderuniversum. 

Onderuniversum heeft een luxe uitstraling door de hardcover omslag met mysterieuze afbeelding. Het verhaal wordt vanuit de alwetende verteller gebracht en is, naar mijn mening, een mix van Waterworld, Arcane en Mad Max. Hoewel ik regelmatig heb geprobeerd mij dit Onderuniversum in te beelden, lukte dat op de een of andere manier niet volledig. Dit kwam, naar mijn idee, omdat er heel veel (misschien wel té veel) informatie vanaf de eerste pagina werd gedeeld.  
Veel van die informatie kon ik niet kwijt in het verhaal, omdat er verder geen introductie, verklaring of onderbouwing was. 
Het werd je als lezer gewoon medegedeeld. Helaas heb ik, omdat ik mij niet in het verhaal kon verplaatsen, diverse keren het boek weggelegd in de hoop dat het een volgende keer mij wel kon boeien.  
Het kostte mij dus veel moeite om iedereen te leren kennen en uit te vinden wat hun rol in het verhaal was. Onderuniversum is een mix van science fiction, magie en fantasie. Op zich zeker geen mix die niet aanslaat of mij niet zou interesseren, maar het is net allemaal iets te veel. 
Zo zijn er tijdens Julians gevangenschap in Distoria medische experimenten op hem uitgevoerd waardoor hij twee harten heeft. Waarom deze experimenten hebben plaatsgevonden en hoe hij aan die twee harten is gekomen, wordt niet duidelijk.  
In het Onderuniversum komen verschillende Vlaamse legendes voorbij, zoals de Bokkenrijders, Kludde (een kwelgeest) en Ros Beiaard. Deze legendes zeggen mij niet zo veel, maar zijn voor Belgische lezers waarschijnlijk beter in het verhaal te plaatsen. ‘Kludde’ wordt beschreven als een soort geest uit de fles, die zich in allerlei verschillende formaten kan vormen. Deze Kludde zorgde voor wat grappige gebeurtenissen. 

De scheiding tussen de verschillende hoofdstukken door middel van zwart-wit tekeningen vond ik goed passen in het verhaal. Er straalde een bepaalde duisternis vanaf.  
Onderuniversum heeft een open einde, waardoor er waarschijnlijk wel een vervolg zal komen. Ik verwacht alleen niet dat ik dit vervolg dan zal gaan lezen.  

Mijn naam is Nathaniël en ik ben 19 jaar. Een boekenworm ben ik altijd al geweest. Doordat ik als recensent bij de Leesfabriek ben betrokken, heb ik de laatste tijd heel veel verschillende verhaalstijlen mogen lezen. En daardoor is mijn interessegebied ook veel groter geworden, maar echt spannende thrillers en fictie dat vind ik toch wel het fijnste om te lezen.  Behalve “gewone” boeken ben ik een grote fan van de stripboeken van de Legendariërs. Ze bevatten mooie tekeningen en leuke woordgrappen! Ook kan ik genieten van een game op de computer.   

Onderuniversum / Pen Stewart / Uitgeverij Hamley Books / 341 blz. / ISBN 9789463 967945

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Dit boek kun je meteen bestellen via deze bestellink van Libris.nl

.

.