Dit is het laatste, afsluitende deel van de off-campus reeks van Elle Kennedy. Het boek is opgedeeld in vier delen. Het eerste deel gaat over Logan en Grace. Ze besluiten met Nieuwjaar een weekendje weg te gaan naar Vermont. Eens ze aangekomen zijn op hun bestemming, blijkt de eigenaar een pastoor te zijn. Logan en Grace besluiten van deze opportuniteit gebruik te maken en vragen de pastoor of hij ook mensen kan laten trouwen.

Het tweede deel gaat over Dean en Allie. Naar aanleiding van de trouw die ze bijwoonden van Tucker en Sabrina, wil Dean ook heel graag trouwen met Allie. Hij wou Allie graag ten huwelijk vragen op het trouwfeest van Tucker en Sabrina, maar Tucker zwoor zijn leven tot een ramp te maken. Uiteindelijk blijkt dat maar goed ook, want Allie en Dean hebben heel andere ideeën over een huwelijk. Daarna komt de honeymoon van Tucker en Sabrina. Zij gaan op vakantie naar het buitenverblijf van de familie van Dean. Daar lopen ze van het ene ongeluk in het andere.

Het laatste deel gaat over Garrett en Hannah. Hannah ontdekt dat ze zwanger is en weet niet hoe ze daarmee om moet gaan. Hannah vertelt Garrett hier niets over omdat ze het ‘juiste’ moment wil afwachten, maar dat moment blijft maar uitgesteld worden. Ik keek zo enorm uit naar dit boek, aangezien ik zo hard had genoten van de vier eerste verhalen. Het boek bleek anders dan de vier eerder verschenen boeken, een beetje alsof het zijn magie kwijt was. Daar waar ik de vorige boeken zeer snel uit had, deed ik over dit boek, twee maanden. Je zou denken dat de personages na drie jaar veel volwassener geworden zijn, maar dat gevoel had ik echt niet. De vriendinnen vertelden elkaar niets meer, hadden geheimen voor elkaar en voor hun vriendjes.

Het eerste deel over Grace en Logan, begon zeer goed. Het lag echt in de lijn van de eerdere boeken. Wel vond ik het teleurstellend dat het laatste in dat hoofdstuk de vraag voor een trouw was. Het stopte vrij abrupt, vond ik. Je kreeg geen verdere details. In het boek van Dean en Allie, was ik echt een Allie-fan en kon ik me maar moeilijk vinden in haar relatie met Dean. Uiteindelijk vond ik hun wel een mooi koppel. Dit boek veranderde alles. Hierbij had ik echt te doen met Dean en vond ik Allie niet meer leuk. Dit deel was dan ook echt heel teleurstellend. Dan ga je verder met de honeymoon van Tucker en Sabrina. Na een aantal tegenslagen begon het voor mij al in herhaling te vallen. Het bleef maar fout lopen. Tot op het allerlaatste moment. De goede periode werd dan ook maar heel kort beschreven in dit boek.

Hannah en Garrett waren mijn favoriete koppel en ik miste heel wat diepgang in hun finale. Garrett zei de meest gemene dingen toen hij achter de zwangerschap kwam en alles leek zo snel te gaan daarna. Zij verdienden naar mijn mening meer aandacht, een mooiere trouw. Het grootste deel van hun verhaal ging over Phil, Garrett zijn vader, en de haat-liefdesrelatie die daarbij hoort.

Het verhaal kende weinig diepgang. Ik ben altijd zeer optimistisch ingesteld en lees dan ook graag in boeken over moeilijke relaties die uiteindelijk een heel warm gevoel gaan geven en dat miste ik hier echt. Het waren moeilijke situaties, maar dat warme gevoel kwam maar niet. Alles bij elkaar opgeteld, zou ik de eerste vier boeken zeker nog eens herlezen, maar deze laat ik toch maar voor wat het is.

De finale / Elle Kennedy / Vertaling … / Uitgeverij Volt / 336 blz. / ISBN 9789021461465

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!