Tomas is sinds het overlijden van zijn grote liefde Maggie zijn passie kwijt voor zijn werk als parfumeur. Dat terwijl zijn eerste parfum een megahit was! Maggie voorspelde dit al voor haar overlijden en heeft Tomas een brief nagelaten. Deze brief, precies één jaar na zijn overlijden, geeft hem een zetje in de goede richting om weer te gaan zoeken naar geuren op de plekken waar hij en Maggie in Londen vaak kwamen. Door naar Londen af te reizen probeert Tomas zich te inspireren om een nieuw parfum over zijn grootte liefde samen te stellen. Eenmaal de uitdaging aangenomen, komt Tomas tot de vervelende ontdekking dat hij op Schiphol zijn koffer is kwijtgeraakt.

Sharon werkt zich een slag in de rondte als makelaar, maar na een mislukte villa deal en een opname van haar vader in een psychiatrische instelling neemt haar leven een drastische wending. Haar vader was voor zijn opname begonnen aan een nieuw kunstproject die hij overdraagt aan zijn dochter. Sharon moet op zoek naar de eigenaren van een aantal verloren koffers. In één van die verloren koffers zit het verhaal van de jonge parfumeur Tomas. Sharon brengt hem zijn koffer en herinneringen terug en voelt dat ze hem misschien meer kan bieden dan alleen zijn herinneringen teruggeven. Bloeit er iets moois op tussen de twee of blijft het bij het ophalen van herinneringen aan geliefden?

Eerder las ik van Gaby Rasters het boek Hemelse modder met veel plezier en ik was dan ook blij dat ik dit boek voor De Leesfabriek mocht lezen. De cover van Een vleugje Londen, is precies wat je denk dat het je laat zien. De skyline van van Londen, waarbij je op een bankje uitkijkt op de Theems. In het boek wordt hier meerdere malen aan gerefereerd door Tomas. Een kleurrijke cover, die ik in de boekhandel zeker op zou pakken.

De hoofdstukken zijn precies goed van lengte. Ideaal om nog even een hoofdstuk te lezen voor het slapen gaan. Je volgt in dit boek de twee hoofdpersonen Thomas en Sharon, elk hoofdstuk begint met een aanduiding vanuit welk perspectief dit verhaal verteld wordt. Hierdoor is het niet moeilijk om in beide personen jezelf in te leven. In Thomas niet, door het verdriet wat hij meemaakt, maar zich wel graag wil herpakken door zijn passie opnieuw uit te vinden en voor Sharon niet, door de kracht die ze uitstraalt en ze graag andere wil helpen.

De schrijfstijl is net zoals in het vorige boek dat ik las van Gaby Rasters, vlot en met de nodige humor geschreven. Hierdoor vlieg je als het ware door het boek heen en voor je het weet sla je, helaas, de laatste bladzijde alweer om. De emoties en groei die de hoofdpersonen doormaken komen binnen. Zo las ik sommige momenten, de momenten waarop Tomas zijn gevoel probeert te uiten bijvoorbeeld, met een brok in mijn keel, terwijl ik op andere momenten hardop kon lachen, bijvoorbeeld om het kofferproject van de vader van Sharon. Ik vond het dan ook jammer dat het boek uit was.

Net zoals in haar vorige boek, schuwt Rasters ook hier niet om heftige en emotionele thema’s bespreekbaar te maken. Thema’s zoals overlijden, verlies en rouwverwerking. Zware thema’s die door een dosis humor en luchtigheid niet zwaar aanvoelen. Ondanks dat de thema’s heftig waren, vond ik het boek totaal niet zwaar overkomen en heb ik soms zelfs moeten lachen om de onhandigheid van Tomas in de omgang met andere mensen. Ook de onzekerheid en twijfel bij Sharon, moet ze wel of niet met een onbekende naar Londen om hem te helpen een nieuw parfum te ontwikkelen, zijn enorm herkenbaar. Zelf zou ik in een zelfde situatie als Sharon ook eerste twee keer nadenken en niet in het eerste de beste vliegtuig stappen om een wildvreemde te helpen. Wel onwijs stoer dat ze dit alsnog doet en er iets prachtigs uit voort bloeit!

Leuke bijkomstigheid; in het boek wordt gerefereerd aan het prachtige boek P.S. I love you. Dit boek was het lievelingsboek van Maggie. Tomas probeert na haar overlijden de geur van het boek in zijn parfum te verwerken. Een vleugje Londen zou het goed doen in het rijtje liefdesfilms zoals P.S. I love you en Love Actually. Ik denk dan ook dat dit boek hetoprecht goed zou doen op het witte doek! 

Een vleugje Londen is een fijne, romantische en emotionele roman die zorgt voor een aantal fijne uurtjes zwijmelen! 

Deze recensie is geschreven door Kim Landwer, 27 jaar. Als ik even niet met mijn neus in de boeken zit ben ik verpleegkundige op een recovery.

Een vleugje Londen / Gaby Rasters / Uitgeverij Boekerij / 2022 / 256 blz. / ISBN 97890220586471

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!