Iedereen heeft een geheim. Iedereen heeft een motief. Een van hen zal het eiland niet levend verlaten. Maar wie?

Jules en Will hebben een prachtige bruiloft gepland op een al even schitterend eiland, vlak voor de Ierse kust. Ze zijn dolgelukkig en kijken uit naar het moment om elkaar het ja-woord te geven. Wanneer de eerste gasten aankomen, lijkt alles op rolletjes te lopen. Maar vanuit de verte nadert een storm en als die plotseling in alle hevigheid losbarst, is iedereen genoodzaakt op het eiland te blijven want het is veel te gevaarlijk het eiland te verlaten. Veel mensen op een beperkte ruimte samenhouden vraagt om problemen en al snel komen oude wonen weer bloot te liggen. Maar het gaat pas echt mis als blijkt dat een van de gasten in staat is te moorden.

Alles aan De Gastenlijst schreeuwt ’thriller’. Hoewel alle concepten uit de achterflap nogal cliché aanvoelden, had ik toch zin om deze thriller te gaan lezen. Een storm die losbarst zodat je vastzit op het eiland, oude wonen, motieven in overvloed… Het ligt natuurlijk erg voor de hand dat dat niet goed zal komen.

Dat gevoel van voorspelbaarheid gaat voor mij doorheen het verhaal nooit echt volledig liggen. Je ziet van mijlenver aankomen dat er iets misgaat en alles wijst ook meteen in die richting. Wat het gelukkig wel boeiend maakt, is het wisselende vertelperspectief. Foley kiest ervoor om meerdere personages aan het woord te laten, waaronder een van de getuigen, de bruid, iemand uit de aanhang, de weddingplanner… Voor een thriller vind ik dit een uitermate goed idee, want elk personage beschrijft een gebeurtenis vanuit zijn of haar perspectief waardoor het net altijd dat tikkeltje anders lijkt te zijn gegaan en niet elke vertellen te vertrouwen is. De vraag die rest, is: wie spreekt de waarheid en wie niet?

De vlotte schrijfstijl van Foley zorgt ervoor dat je doorheen het boek vliegt, ondanks de bijna 350 bladzijden. Hoewel ik niet elk personage even sympathiek vond en het dus af en toe voorspelbaar was, bleef ik wel doorlezen. Natuurlijk is het ook een prachtig boek om in de kast te hebben want de sprayed edges (in het rood) zijn een erg leuk detail.

De Gastenlijst is zonder twijfel niet de meest vernieuwende, innovatieve of spannende thriller die ik de afgelopen tijd las, maar ik was door het meervoudige vertelperspectief en de schrijfstijl van Foley van begin tot einde wel geboeid genoeg om te blijven verder lezen. Er hadden zeker meer onverwachte wendingen mogen zijn en een beetje meer onvoorspelbaarheid was het verhaal zeker ten goede gekomen, maar ik heb Foley als thrillerauteur zeker niet afgeschreven! Ondertussen is er ook een nieuw boek: Het appartement. Wie weet neem ik dat binnenkort eens vast!

Valerie: Hallo uit Vlaanderen! Net als alle anderen hier, ben ik gek op lezen. Als ik eens vijf minuten niets te doen heb, neem ik een boek en begeef ik me naar een andere wereld. Waar ik ook ben, ik heb altijd een boek bij me. Welk boek dat is? Dat maakt helemaal niets uit! Van een bloedstollende thriller tot een historische roman tot een geweldig liefdesverhaal, alles is goed.