Elizabeth Zott is een wetenschapper in hart en nieren, zelfs koffie moet op een wetenschappelijke wijze via een netwerk van buisjes in haar kopje terecht komen. Buiten dat uitstekende stel hersenen bezit ze ook een uitzonderlijke schoonheid waardoor enkele mannen hun handen niet kunnen thuis houden en ze door zo’n incident haar bachelor in de chemie niet kan afmaken.

Ze komt toch in een onderzoekslab terecht waar ze haar soulmate Calvin Evans ontmoet, al is het niet liefde op het eerste gezicht. Door een ingrijpende gebeurtenis scheiden de wegen van Elizabeth en Calvin zich en ontdekt Elizabeth tot haar ontzetting dat ze een kind van hem verwacht. Bovendien verliest ze haar job ook nog eens wegens de jaloezie van enkele collega’s. Maar in deze zware tijd ontmoet ze wel een echte vriendin, Harriet, die haar erdoor helpt. Om Madeline, haar dochtertje, te kunnen onderhouden besluit ze in te gaan op een aanbieding om een kookprogramma te presenteren. Op deze manier kan ze duizenden vrouwen niet alleen heerlijke gerechten aanleren, maar hen ook de chemie achter al deze recepten uitleggen. Zal ze terug kunnen keren naar een onderzoekslab, waar haar hart ligt? En wat is Calvin allemaal overkomen? Dat zijn de vragen waar je al lezend een antwoord op zal vinden.

De titel mag letterlijk opgevat worden, want als lezer word je wel degelijk onderwezen in chemie. Het hoofdpersonage, Elizabeth Zott, strooit geregeld met wetenschappelijke begrippen zoals abiogenese, aminozuren, cyclotron… Het was voor mij een nieuw concept om wetenschappelijke dingen bij te leren in de vorm van literatuur, maar ik vond het zeker een verfrissende ervaring.

De opbouw van het verhaal vind ik een grote troef. We beginnen namelijk in het ‘nu’ te lezen waarna de rest van het boek een hele flashback voorstelt. Zo komen we dus al in aanraking met enkele personages waarmee we als lezer pas later in het boek verder kennis mee maken. Dit in combinatie met het feit dat informatie maar mondjesmaat wordt vrijgegeven, gaf mij de neiging om steeds verder te blijven lezen. De jeugd/geschiedenis van Calvin vormt de rode draad van het verhaal en is pas helemaal uit de doeken gedaan op de laatste pagina’s. Verder vormden de achtergrondverhalen van Elizabeth, Harriet en Half Zeven een vermakelijke bijdrage aan het verhaal. Het lezen van dit boek verliep dan ook heel vlot.

Wat de hoofdpersonages allemaal voor de kiezen hebben gekregen in hun jeugd lijkt mij wel een beetje extreem. Ik vind dat dat het verhaal iets minder realistisch doet overkomen. Voor de rest verschijnen er wel leuke personages ten tonele: een norse baas met te groot ego, een hoogbegaafde dochter, een roeiverslaafde wetenschapper met een hekel aan regen en mijn absolute topfavoriet: een hond met een neus voor mensenkennis. Deze hond krijgt de opmerkelijke naam ‘Half Zeven’  omdat hij vanaf dat uur deel uitmaakte van het gezin van Elizabeth en Calvin. Hij redt meerdere malen Elizabeths leven zowel met zijn psychologische ondersteuning als met zijn verfijnde neus. Geweldig vind ik dat Elizabeth, Half Zeven zijn geleerde woordjes bijhoudt zoals dat bij een peuter wordt gedaan en dat Half Zeven telepathische gesprekken meent te houden met ‘het schepsel’ aka Madeline.

Als lezer blijf je zeker niet op je honger zitten qua actie, enkele gebeurtenissen had ik in de verste verte niet zien aankomen. Elizabeths leven is ook een hobbelig parcours waarbij het mannelijke geslacht haar vaak in de tang wil nemen en haar respectloos behandelt. Soms begreep ik niet waar ze de moed vandaan haalde om toch verder te gaan en zich niet te laten domineren in deze mannenwereld.

In deze roman reis je dus mee in de wondere wereld van de chemie terwijl je ook kan binnenkijken in het woelige leven van Elizabeth Zott. Hoe is het om als alleenstaande vrouw in de jaren ‘60 een kind op te voeden, het financieel te redden en natuurlijk aan wetenschap te doen? Een heerlijk boek dat goed vooruit gaat en tot mijn plezier diep graaft in het verleden van de personages.

Ik ben Anouk, een 18 jaar jonge studente in Leuven. Naast boeken lezen hou ik van racketsporten, met allerhande materialen iets op papier creëren, in mijn moestuin werken en nieuwe mensen ontmoeten. Zo’n ontmoeting wordt steevast leuker als we een gedeelde passie voor boeken ontdekken.

Lessen in chemie / Bonnie Garmus / Vertaling Eefje Bosch / Uitgeverij Boekerij / 2022 / 383 blz. / ISBN 97890 22593035

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!