Hier ben je veilig begint in 1922, wanneer een 82-jarige vrouw een meisje van twee steelt uit het huis van haar rijke ouders. De twintig jaar daarna voedt de vrouw het meisje op, leert haar alles over de natuur en hoe te overleven zonder de hulp van iemand anders. Ze geeft het meisje les met gestolen boeken, leert haar verschillende talen en geeft het meisje alles wat ze nodig heeft om zelfstandig te kunnen overleven. Maar dan gaat de oude vrouw dood.

Yona, de jonge vrouw, die opgegroeid is in de ruige wildernis van Oost-Europa weet hoe ze alleen moet overleven. Dan wordt haar isolement doorbroken doordat ze in het bos een groep Joden tegenkomt die op de vlucht zijn voor de naziterreur. Yona is in shock als ze hoort wat er in de buitenwereld gebeurt en belooft de vluchtelingen alles te leren over overleven in de natuur. Ze voelt alsof dit het doel is. Waarom ze is gestolen van haar ouders, zodat ze anderen kan helpen om te overleven in de bossen die zij zo goed kent. Op hun beurt leren ze haar een aantal verrassende levenslessen. Maar wanneer Yona wordt bedrogen, verlaat ze de groep. Ze komt terecht in een door de Duitsers bezet dorp, waar haar verleden en heden samenkomen met een schok die alles kan veranderen.

Het concept van het verhaal is gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen die uitvoerig worden beschreven in het nawoord van de auteur aan het einde van het boek. 

Ik vind dat iedereen die gelezen moet hebben, ze zijn zo belangrijk. Kristin Harmel heeft duidelijk onderzoek gedaan en heeft zo ook een overlever van 93 jaar oud geïnterviewd die in een van de grootste bosgroepen heeft geleefd. Het was interessant om te leren wat een bos allemaal te bieden heeft, zodat mensen konden overleven in de wildernis, soms jarenlang. Er zit zoveel diepgang in de interactie tussen de personages. Yona’s leven met Jerusza, de enige persoon met wie ze twintig jaar lang contact had, was niet gevuld met liefde, en ik vond het geweldig om te lezen hoe Yona deze menselijke relaties leert van de vluchtelingen. Het verhaal brengt de nodige spanning en verwachte verliezen met zich mee, deze zorgen voor een extra laag in het verhaal en dat het verhaal blijft lopen. Wat ik ook heel fijn vond is dat we maar één verhaallijn volgen, iets wat niet veel voorkomt in boeken die zich plaatsvinden in een oorlog. Ik vond het moeilijk te stoppen met lezen als ik bijvoorbeeld weer aan het werk moest. Ik zat er goed in.

Al met al was het een prachtige roman die het waargebeurde verhaal over het lot van soms grote groepen ontsnapte Joden verteld. Zij wisten zich te verstoppen in de wildernis en zich daar in leven te houden dankzij hun overlevingsinstinct en een sterk gevoel van saamhorigheid.

Het verhaal was uniek, inspirerend en had bijna een spiritueel aspect. Ik heb zoveel geleerd over deze groep Joden in de Tweede Wereldoorlog. Ik ga dit boek voor een lange tijd onthouden en wellicht ooit nog eens lezen om te kijken of ik weer hetzelfde voel. Ik raad dit boek aan aan eenieder die historische fictie leest. Ook diegenen die moe zijn van het lezen van boeken die zich afspelen in de Tweede Wereldoorlog.

Deze recensie is geschreven door Daphne Maatman, 32 jaar, Social Worker en een ware boekendraak. Wil je volgen wat ze leest, kijk dan op haar Instagram: daphne.elianne

Hier ben je veilig / Kristin Harmel / Vertaling Carolien Metaal / Uitgeverij Boekerij / 2022 / 368 blz. / ISBN 978 902 2594 308

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!