In Lucht neemt Lara Reims ons mee in een mogelijks toekomst scenario. Een leven op Mars, en een leven op aarde. Maar op aarde is de samenleving helemaal verandert. Niet alleen zijn er meer technische snufjes en ontwikkelingen, iedereen is in de ban van de Gamechanger. Een virus dat enkele jaren geleden voor veel leed heeft gezorgd.

Twee perspectieven wisselen elkaar af: dat van Romi op Mars, en dat van Ciro op aarde. Nadat we als lezer eerst elk hun unieke wereldje en levensstijl leren kennen, komen de twee toevallig met elkaar in contact. Eerst weten ze zelf niet goed wat er gebeurt, en of de stem die ze horen wel echt is. Maar ze blijken het super met elkaar te kunnen vinden.

Reims neemt de tijd om de beide werelden goed te beschrijven, om je als lezer helemaal mee te krijgen in het toekomstverhaal. Hierdoor komt het verhaal wat trager op gang. Leuker werd het als Romi en Ciro elkaar ontmoetten. Hetzelfde merken we ook op bij de evolutie van de personages: Romi en Ciro lijken wat vastgeroest in hun dagelijkse bezigheden als 15-jarige jongeren. Maar van zodra ze het eerste contact met elkaar gehad hebben lijken ze meer stil te staan bij hun eigen verleden en hun wensen en verlangens over de toekomst. En ook wel wat hun verlangen naar elkaar 😉

Alhoewel het verhaal iets trager op gang kwam, las het toch fijn weg. Ik vind het altijd fijn om in een mogelijks toekomstbeeld van ons leven terecht te komen tijdens het lezen. Nu las Lucht natuurlijk nog extra confronterend aangezien ook wij net grote verliezen hebben geleden tijdens de coronapandemie. Ook de maatschappelijke kritiek over hoe we op dit moment de aarde aan het vernietigen zijn en welke gevolgen daar allemaal kunnen uitvloeien, kon ik duidelijk terugvinden in het verhaal. Net als de toekomst dromen over de ruimtevaart en het verkennen en bezoeken van het heelal.
Het verhaal doet je ook nadenken over de toekomst. Welke keuzes wil je maken, en welke toekomst ga je dan tegemoet. Wat wil je nu al liever anders doen om nadelen te vermijden?
De fantasie van de auteur werd duidelijk geprikkeld door de actuele gebeurtenissen. Ze heeft haar gevoelens en gedachtespinsels samengebracht tot een lekker ontspannen en vermakelijk boek met een aantal levensvragen ertussendoor gewoven. Bovendien weet ze de gecreëerde toekomstsetting geloofwaardig te houden. Kortom: Lucht is zeker een aanrader voor fans van Young Adult.

Lucht / Lara Reims / Uitgeverij Hamley Books / 2021 / 350 blz. / ISBN 9789463967617

Anna: Ik woon en werk in Lokeren als zelfstandig pediatrisch kinesitherapeute. Alhoewel ik een trage lezer of ‘slowreader’ ben, heb ik wel altijd een boek bij me. Wat ik zo leuk vind aan lezen is dat je echt kan meeleven in de nieuwe wereld waarin je terecht komt en alles van de dagelijkse sleur even aan de kant laat liggen. Samen met De Leesfabriek heb ik al heel wat nieuwe boeken en schrijvers leren kennen!