Docent zijn is niet gemakkelijk. Dat ervaart ook wiskundedocent Tessa Konings. Na een nacht slapen wordt ze moe wakker, haar to-dolijst is nooit eens leeg, ouders en collega’s bellen en mailen veel, voorbereiden en nakijken doet ze ’s avonds laat en het weekend is standaard te kort. Kortom: de werkdruk is veel te hoog voor Tessa. Het is voor Tessa de druppel als ook nieuwe collega Boris vanalles heeft aan te merken op haar werkwijze. Op deze manier het nieuwe schooljaar starten is niet energieopwekkend..

Vanaf de eerst alinea is duidelijk dat Tessa het zwaar heeft en de werkdruk haar werk niet leuker maakt. De druk in het onderwijs is ook groot en dat komt duidelijk naar voren. In het begin voelde het alsof Tessa ook in de zomervakantie niet de rust heeft gehad die ze nodig had. Op haar eerste voorbereidingsdag voor de lessen beginnen, is de moed haar al in de schoenen gezonken en klaagde ze naar mijn mening net iets te veel.

Voor Tessa en andere docenten wordt het ook niet leuker gemaakt als de leiding van de school iets verzint dit nieuwe schooljaar: ontmoeten en ont-moeten. Kortom ook meer moeten. Zoals gezegd helpt nieuwe collega Boris Tessa ook niet echt. Ze raakt gefrustreerd, vindt hem uitermate irritant en toch blijft hij maar komen met ‘tips’. Signalen van een burn-out worden beschreven en op een gegeven moment wordt het té veel voor Tessa. Boris biedt hulp en laat weten dat hij hetzelfde heeft meegemaakt en herkent in welke situatie ze zit.

Geheel verwacht helpt Boris haar met het indelen en opbouwen van haar werk. Ook niet onverwacht bloeit er toch iets op tussen Tessa en de eerder irritant gevonden Boris. Een leuke bijkomstigheid in het verhaal! Door de vlotte en zeer prettige schrijfstijl van Heijnen krijgen we een mooi inkijkje in het leven van een docent, de te hoge werkdruk, maar ook over het krijgen en hebben van een burn-out.

Tijdens het lezen van On(der)wijsdruk had ik gemengde gevoelens. Aan de ene kant heb ik mij oprecht vermaakt met de personages, de humor en de liefde. Aan de andere kant bevatte het net te veel snelheid, wijsheid/verkapte tegeltjeswijsheden, songteksten en toevalligheden. Elementen die het goed kunnen doen in een verhaal, maar voor mij beter uitgewerkt hadden mogen worden.

Bepaalde acties gingen namelijk wel erg snel in het verhaal. Tessa zit op een gegeven moment thuis, maar niet voor lang, want al snel is ze weer op haar werk te vinden en bouwt ze haar uren op. Dat voelde niet in verhouding met al haar klachten. De snelheid van het verhaal was naar mijn idee net te snel om een burn-out goed te kunnen weergeven. Een burn-out is ten slotte ook niet zo snel over.

Los van de snelheid, scènes die iets beter uitgewerkt konden worden en het
9789464510638niet begrijpen van alle handelingen, wil ik wel benadrukken dat Heijen fijn kan schrijven. Ze heeft zeker potentie waardoor ik een volgend boek zeker graag wil lezen.

On(der) wijs druk / Eveline Heijnen / Books en Butterflies / 2022 / 217 blz. / ISBN 9789464510638

Irene: Als kind was ik een echte boekenwurm, ik las alles wat los en vast zat. Inmiddels ben ik al vele boeken verder en dat hoeft voor mij niet per sé in bed of stoel, zolang ik maar kan lezen is staand, op een trapje of naast de stoel niet erg.  Ook is het een gewoonte geworden om met een boek de deur uit te gaan: romans, thrillers, feelgood of YA, ik lees het graag.