Kristian Alhainen was een succesvolle Formule-1 coureur, maar verongelukt op het circuit. Jaren later zoekt zijn inmiddels volwassen zoon, Kalle, naar de waarheid van dit dodelijke ongeluk. Hij wordt daarbij geholpen door oud technicus Joe, die spijt heeft van zijn jarenlange zwijgen. 

Aan het begin van het boek worden de hoofdpersonen uit ‘Sabotage’ kort beschreven. Dat is ook wel nodig, want het verhaal begint meteen. Zo weet je als lezer tenminste wie welke achtergrond heeft en wat zijn/haar rol in het verhaal is. 

Hoewel Kalle toch wel de hoofdpersoon is, kom je in de loop van het verhaal eigenlijk maar heel weinig van hem te weten. Hij zou in de gevangenis hebben gezeten. Waarvoor wordt verder niet in het verhaal vermeld, daarom snapte ik de niet precies waarom dit werd vermeld. En zo zijn er meer bijzaken die beschreven worden, maar eigenlijk geen rol spelen in het verhaal. De andere hoofdrolspelers zijn Aiden Carten (teamgenoot), Lucy Hunter (ex-vrouw van Carter) en Tom Wellington (ploegbaas). 

‘Sabotage’ heeft korte hoofdstukken die makkelijk te lezen zijn en wordt vanuit een alwetende verteller beschreven. Het belangrijkste in het verhaal is het vinden van de waarheid.  De karakters van de verschillende personen hadden voor mij gedetailleerder uitgewerkt mogen worden. Helaas kon ik mij daardoor in geen van deze personen verplaatsen. Door allerlei terugblikken wordt beetje bij beetje duidelijk wat er al die jaren geleden is gebeurd.  

Dat de schrijver zelf een groot fan van Formule 1 is, is wel duidelijk. Hij heeft veel boeken hierover geschreven en beschrijft de coureurs als ‘soldaten die in dienst zijn van het koninkrijk van snelheid’.  Dat vond ik wel een mooie omschrijving. Ook zijn nawoord waarin hij een stukje racegeschiedenis beschrijft vond ik interessant op te lezen. Zelf vond ik het verhaal niet heel erg spannend en was het einde ook niet echt verrassend. Al vrij snel had ik door wie wel en wie vooral niet te vertrouwen waren. En mijn voorgevoel kwam uit. 

De afbeelding op de voorkant toont een beeld van een raceauto die verongelukt. Het was wel interessant om, vooral omdat ‘onze’ Max Verstappen het tegenwoordig zo goed doet, in het nawoord een stukje Formule 1 geschiedenis te lezen. 

Mijn naam is Nathaniël en ik ben 19 jaar. Een boekenworm ben ik altijd al geweest. Doordat ik als recensent bij de Leesfabriek ben betrokken, heb ik de laatste tijd heel veel verschillende verhaalstijlen mogen lezen. En daardoor is mijn interessegebied ook veel groter geworden, maar echt spannende thrillers en fictie dat vind ik toch wel het fijnste om te lezen.  Behalve “gewone” boeken ben ik een grote fan van de stripboeken van de Legendariërs. Ze bevatten mooie tekeningen en leuke woordgrappen! Ook kan ik genieten van een game op de computer.

Sabotage / André Hoogeboom / Karakter Uitgevers / 2019 / 291 blz. / ISBN 9789045219028

Gastblogger: op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!