Courtney Summers is met Sadie niet aan haar proefstuk toe als je het hebt over verhalen met jonge niet-stereotype hoofdrolspeelsters. Ze hanteert wel vaker heftigere thema’s. Voor mij was het echter de eerste maal dat ik iets las van de hand van Courtney Summers.

Het verhaal valt meteen met de deur in huis: een dood meisje. Aan de hand van een podcast-format worden we meegenomen doorheen de zoektocht van West McCray naar Sadie. Sadie is namelijk vermist. Maar vergis je niet: Sadie is niet het dode meisje waar aan de start naar wordt verwezen, dat is Mattie, haar jongere zusje. 

De podcast-fragmenten worden afgewisseld met stukjes vanuit Sadies perspectief in de ik-verteller. Zo komt de lezer altijd eerst te weten wat Sadie heeft gedaan, voordat West McCray er ook achter komt via zijn podcast.

Sadie is weggegaan om op zoek te gaan naar de vermoedelijke moordenaar van haar zusje Mattie. Tijdens die zoektocht leren we ook meer over het verleden van Mattie en Sadie. Bijvoorbeeld over hun moeder met een verslavingsprobleem en haar vele vriendjes, over hun surogaatoma en over de zorg die Sadie moest uitoefenen over haar zusje.
Dit alles heeft Sadie tot een harde tante gemaakt. Ze gebruikt deze bitterheid ook in haar zoektocht. Ze wordt dan ook niet echt sympathiek gevonden door de mensen die ze onderweg tegen komt.

Maar eerlijk gezegd. Hoe meer je als lezer te weten komt over het verleden van Sadie, hoe meer je haar keuzes begint te begrijpen. Haar 19-jarige leven is tot hiertoe geen lachertje geweest. Haar verhaal is heel menselijk en hartverscheurend. Ruw, zou je zelfs kunnen zeggen. Ze stottert, waardoor ze meteen opvalt, ze zorgde als een moeder voor haar jongere zusje, heeft een complexe relatie met haar moeder en werd als kind misbruikt door een van de vriendjes van haar mama.

Het verhaal is voortdurend gesluierd in een bepaalde spanning. Het behoort dan ook echt tot het thriller genre. Daarnaast is het ook confronterend, met thema’s als pedofilie, verslaving, fysieke mishandeling… Summers slaagt er in een heel realistische wereld te scheppen en gebruikt hiervoor interessante personages, die elk een eigen rol spelen in het verhaal.

Sadie / Courtney Summers / Uitgeverij Volt / Vertaling H.C. Kaspersma / 2021 / 357 blz. / ISBN 9789021429830

Anna: Ik woon en werk in Lokeren als zelfstandig pediatrisch kinesitherapeute. Alhoewel ik een trage lezer of ‘slowreader’ ben, heb ik wel altijd een boek bij me. Wat ik zo leuk vind aan lezen is dat je echt kan meeleven in de nieuwe wereld waarin je terecht komt en alles van de dagelijkse sleur even aan de kant laat liggen. Samen met De Leesfabriek heb ik al heel wat nieuwe boeken en schrijvers leren kennen!