In Moeder Doorn worden de lezers verrast door verschillende sprookjes, op een originele en unieke wijze hervertelt door Juliet Marillier.
De mooi illustraties van de hand van Kathleen Jennings zijn een prachtige aanvulling voor het verhaal, maar komen iets minder tot zijn recht in de e-bookversie. Om dat nog eens te herbeleven moet ik dus eens op zoek naar een echt exemplaar.

Marillier kiest ervoor om enkele bekende sprookjes en volksvertellingen opnieuw vorm te geven, maar ze deden niet allemaal een belletje bij me rinkelen. Wel slaagde Marillier er in om de wijze lessen die de verhalen meedragen perfect op de voorgrond te brengen. Ze zitten boordevol vooroordelen (en de voor- en nadelen ervan), moed, liefde, vriendschap, vriendelijkheid, hulp vragen en bieden en trouw blijven aan jezelf…

Het mooiste verhaal vond ik de hervertelling van ‘de prinses op de erwt’, die Juliet Marillier ‘Erwtensoep’ heeft gedoopt. Een zoet sappig liefdesverhaal dat me helemaal aan het boek gekluisterd kreeg.

Juliet Marillier heeft een heel prettige en vlotte schrijfstijl waardoor je door de verhalen vliegt. Extra leuk zijn de linken en de verschillen die je ontdekt en blijft zoeken met de bekende varianten van de sprookjes. Dit allemaal in een warme en liefdevolle vertelstijl. Ideaal leesvoer voor als de dagen weer wat kouder worden.

Een mooie bijkomstigheid vond ik de notulen van de auteur aan het eind van elk verhaal. Daar schrijft ze waarom ze voor deze hervertelling koos, en soms staan er ook fijne andere weetjes bij.

Juliet Marillier wist me helemaal te overtuigen met de vier verhalen uit Moeder Doorn. Ik ben voorstander van een vervolg met weer nieuwe, andere, originele en unieke hervertellingen van de hand van Marillier!

Moeder Doorn / Juliet Marillier / Uitgeverij Dutch Venture Publishing / 2021 / 140 blz. / ISBN 9789492585974

Anna: Ik woon en werk in Lokeren als zelfstandig pediatrisch kinesitherapeute. Alhoewel ik een trage lezer of ‘slowreader’ ben, heb ik wel altijd een boek bij me. Wat ik zo leuk vind aan lezen is dat je echt kan meeleven in de nieuwe wereld waarin je terecht komt en alles van de dagelijkse sleur even aan de kant laat liggen. Samen met De Leesfabriek heb ik al heel wat nieuwe boeken en schrijvers leren kennen!