Over De Leesfabriek

Om de een af andere reden lijkt het of lezen met plezier ophoudt als je zo’n 15, 16 jaar bent. Maar niets is minder waar. Er zijn steeds meer leuke, mooie en spannende boeken, die vaak geschreven zijn door jonge schrijvers, en met veel plezier gelezen worden door jongeren. De Leesfabriek blogt, maakt filmpjes en foto’s, kletst met schrijvers en zorgt dat jongeren met elkaar praten over boeken. De Leesfabriek is op Facebook, Twitter en Instagram te volgen en  is dé ontmoetingsplek op het web voor én door lezende jongeren zelf.

De webredactie bestaat o.a. uit: Chelsey (VL), Irene (NL), Anna (VL), Remmelt (NL), Janine (NL), John (NL), Marieke (NL), Lisa (NL) en Valerie (VL). Daarnaast zijn er ongeveer 50 jongeren als gastblogger actief.

 

Chelsey

Hey!, mijn naam is Chelsey en ik ben een geboren en getogen Limburger (Belgisch Limburg) met een passie voor lezen. Vanaf het moment dat ik als 10 jarig meisje de Geronimo Stilton boeken leerde kennen is mijn passie voor lezen alleen maar gegroeid. Van iemand die nooit graag las werd ik een fervent lezer. Toen ik eenmaal in het middelbaar zat en de Twilight boeken leerde kennen wist ik dat ik absoluut iets zou willen doen met boeken. Dat gevoel is uiteindelijk gegroeid naar recensies schrijven. Ook deel ik mijn enthousiasme over boeken met andere boekenwurmen via sociale media en mijn blog. Ik hoop dan ook dat ik dit enthousiasme met jullie hier kan delen op De Leesfabriek!

 

Chelsey-225x300

Irene

Hoi! Van jongs af aan al ben ik een boekenwurm. Woensdagmiddag of vrijdagavond bevond ik mij graag in de bieb. Altijd nam ik een stapel boeken mee naar huis om drie weken daarna weer terug te keren (of eerder..). Als boekenwurm las ik alles wat los en vast zat. Inmiddels ben ik al vele boeken verder en dat hoeft voor mij niet per sé in bed of stoel. Zolang ik maar kan lezen is staand, op een trapje of naast de stoel niet erg. De bieb is nog steeds een plek waar ik vaak kom, om reserveringen op te halen of lekker rond te snuffelen. Ook is het een gewoonte geworden om met een boek de deur uit te gaan: romans, thrillers, feelgood of YA, ik lees het graag.

 

Anna

Hallo! Mijn naam is Anna en ik ben 24 zomers jong. Ik woon en werk in Lokeren als zelfstandig pediatrisch kinesitherapeute. Alhoewel ik een trage lezer of ‘slowreader’ ben, heb ik wel altijd een boek bij me. Wat ik zo leuk vind aan lezen is dat je echt kan meeleven in de nieuwe wereld waarin je terecht komt en alles van de dagelijkse sleur even aan de kant laat liggen. Samen met De Leesfabriek heb ik al heel wat nieuwe boeken en schrijvers leren kennen. Ik deel mijn enthousiasme voor lezen graag met jullie, en probeer ook kinderen via de KJV warm te maken voor een leven vol boeken.

 

Remmelt

Ik lees te veel… Oh ja, ik woon ergens in het midden van het land en wordt high van de geur van nieuwe boeken. Je kan me dan ook zowel verslaafd aan lezen noemen als aan het kopen van nieuwe boeken. Er is voor mij dan ook geen enkel gevoel beter dan een regenachtige dag samen met een grote mok thee of een goede kop koffie en een goed boek in mijn handen. Het lekkere van lezen vind ik is dat je jezelf zo makkelijk verliest in een andere wereld. Nou ja, dat gevoel heb ik tenminste altijd… Misschien schrijf ik zelf nog eens een boek, maar tot die tijd blijf ik lezen en oefenen op mijn eigen blog.

 

Janine

Hoi allemaal! Ik ben Janine, student Economics and Business Economics aan de Rijksuniversiteit Groningen en al zo lang als ik mij kan herinneren leesverslaafd. In mijn vrije tijd is de kans groot dat ik word gespot met een goed boek en grote kop thee of koffie. Paperback of E-book, fantasy of thriller, Engels of Nederlands: op mijn to be read stapel ligt van alles wel wat. Een vaststaande top drie kan ik je niet geven. Maar enkele ongetwijfelde favorieten blijven de verhalen van Harry Mulisch, Tom Clancy, Sarah J Maas, Tom Wood en William Shakespeare. Voor boekentips of een goed gesprek over een interessant boek sta ik altijd open!

Marieke

Ik studeer Medische Biologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en ik hou ontzettend van boeken. Als kind werd ik vaak voorgelezen en toen ik zelf leerde lezen ging er een wereld voor me open. Er waren zoveel mooie boeken! Ik was dan ook vaak in de bibliotheek te vinden en ging altijd met een grote stapel boeken weer naar huis. Sinds een paar jaar lees ik meer dan ooit, met dank aan Goodreads en bookstagram (een instagram over boeken). Ik vind het heerlijk om mezelf onder te dompelen in een andere wereld en daar een paar uur door te brengen. Om mijn liefde voor boeken uit te dragen, begon ik twee jaar terug mijn blog. Ook ben ik erg actief op sociale media, waar ik veel klets met andere lezers.

John

Ik lees….. eigenlijk altijd. Nadat ik “het” eenmaal ontdekte is het nooit meer overgegaan. Sinds ik in 1994 een kinderboekwinkel opende in Amersfoort is mijn droom om alle kinderen en jongeren datzelfde te laten ervaren. Ik doe dat door in mijn eigen omgeving jongeren en boeken bij elkaar te brengen, door te inspireren en te initiëren. En door heel eigenwijs over alles in boekenland een mening te hebben en die ook nog eens te ventileren, bv. via mijn fb account “John leest”. Op dit moment ben ik lid van de vakjury van de Prijs voor Beste Boek voor Jongeren. Binnen de redactie van De Leesfabriek werk ik vooral op de achtergrond want het platform is er voor jongeren en door jongeren.

 

Valerie

Hallo uit Vlaanderen!  Net als alle anderen hier, ben ik gek op lezen. Als ik eens vijf minuten niets te doen heb, neem ik een boek en begeef ik me naar een andere wereld. Waar ik ook ben, ik heb altijd een boek bij me. Welk boek dat is? Dat maakt helemaal niets uit! Van een bloedstollende thriller tot een historische roman tot een geweldig liefdesverhaal, alles is goed. Het liefst van al lees ik op vakantie of gewoon gezellig in mijn zetel, zodat ik helemaal kan wegdromen en niemand me kan storen. En dan bedoel ik ook echt niemand. Ik hoop dat ik via De Leesfabriek mensen kan laten ontdekken dat lezen een geweldige hobby is!

Lisa

Als bètastudent in mijn dagelijks leven is taal niet zeg maar echt mijn ding. Lezen is echter een constante in mijn leven. Ze geven de antwoorden op grote vragen en laten je de hemel ontdekken. Boeken zetten aan tot gesprekken met vrienden tijdens het diner. Het mooiste is als we boeken terug kunnen zien in wie wij zijn. Hoe dan? Stukjes van Scarlet (The Lunar Chronicles), Will (De Grijze Jager), Lizzy (Pride and Prejudice) en Hermelien (deze moet je weten) zijn terug te vinden in alles wat ik doe. Ik wens je van harte toe dat jij jouw karakters kan ontdekken – hopelijk kan De Leesfabriek je daarbij helpen.

De Leesfabriek

De Leesfabriek is in 2011 geïnitieerd door John Schrijnemakers en Dorothée Postel van Het Leesbureau. Dit platform werkt helemaal zelfstandig en heeft niets te maken met grote uitgeverijconcerns of boekhandelsketens. De onafhankelijke webredactie bestaat uit enkele (iets oudere) leesgekken, maar vooral uit jongeren tussen de 15 en 25 jaar. Deze website is dé plek waar jongeren hun informatie over boeken kunnen halen en met elkaar delen, of ze nu in Middelburg, Groningen, Deventer, Antwerpen of Gent wonen.